28 Aralık 2015 Pazartesi

Sünnetin tarihçesi

Dünyada yaklaşık 15.000 yıldır, tarih öncesi dönemlerinden beri sünnet uygulanmaktadır. Sünnet yazılı tarihten önce başlamıştır. Arkeolojik araştırmalarda eski Mısır'da İbraniler ve Fenikeliler de hatta Amerika kıtasındaki eski Aztekler de sünnet işleminin uygulandığı gösterilmiştir.

Sünnetin ilk defa ne zaman yapıldığı bilinmemektedir.

Yazının tamamı ve diğer yazılar için http://www.antalyasunnet.net

 Sünnet tasvirleri taş devrine ait mağara çizimlerin de ve yaklaşık 6000 yıl önce eski Mısır dönemine ait Ankh-Mahor tapınağında duvar resimlerinde görülmektedir. Milat'tan önce 4000 yılında Firavun ikinci Ramses'in oğlunun sünnet edildiğine dair belgeler vardır. Kipti kelimesi çocuklarını sünnet ettirdikleri için Mısırlılara Yunanlılar tarafından verilmiş bir isimdir. Eski Mısır'da sünnetin hijyen için yapıldığı düşünülmektedir.

Sünnetin tarihçesi Mısır toplumunda dini inançlar gereği bedenin, yiyeceklerin ve evlerin çok temiz olması gerekiyordu. Vücuttakı kılların traş edilmesi, günde iki defa banyo edilmesi, suların kaynatılarak içilmesi yaygın uygulamalardı. 12 yaşına gelmiş erkek çocuklar sünnet edilirdi. Sünnet hijyen yanında ahlaki, ruhani ve entelektüel gelişimin bir parçası olarak görülüyordu. Antik Mısır'da esir alınmış savaşçılar köleliğe alınmadan önce sünnet edilirdi. Esir edilen Musevilerin bu şekilde sünneti benimsedikleri düşünülmektedir. Zamanla da sünnet Musevilik dini uygulamalarına dahil edilerek Tanrı ile insan arasında bir anlaşma olarak kabul edilmiştir.

Tarih boyunca sünnet temizlik,cinsel hayata hazırlanmak, üremek, toplum içinde sosyal prestij kazanmak ve bereket tanrılarına kurban vermek gibi çeşitli sebeplerle yapılmıştır. ilkel toplumlarda sünnet acıya dayanma ve topluma kabul edilme aracı olarak görülüp uygulanmıştır. Ülkemizde de sünnet erkek olmak ve büyümek İçin yapıldığı çocuklara anlatılmaktadır.

Yahudilikte sünnet erkek çocuğun doğumunun sekizinci gününde yapılan dini bir emirdir. Müslümanlıkta ise farz olmadığı halde müslümanlığının bir belirtisi olarak değerlendirilmiştir. Sünnetsiz Müslüman erkek düşünülemez ve her erkek çocuk mutlaka Sünnet yapılır. Sünnet Hazreti İbrahim'den beri uygulanan bir gelenek ve uyulması gereken dini bir kural olarak değerlendirilmektedir.

Tıbbi nedenlerle 19. Yüzyılda sünnet yararlı bir girişim olarak kabul edilmiş ve alkolizm,epilepsi, astım İdrar yolu hastalıkları gibi bazı hastalıklardan korunma da yararlı olduğu öne sürülmüştür. Bu yüzden 20. yüzyılın ilk yarısına kadar sünnet özellikle ingilizce konuşan ülkelerde yaygınlaşmıştır.

Daha sonra sünnet derisinin önemini vurgulayan makaleler yazılmış ve çocuk hastalıkları dernekleri rutin sünneti tavsiye etmekten vazgeçmişlerdir. Sünnet yapılma oranları da azalmıştır. Ancak özellikle sünnetin çocuklarda idrar yolu enfeksiyonlarını azalttığı gözlenmesiyle 1989 yılında Amerikan Çocuk Hastalıkları Akademisi yeni bir bildirge ile sünnet kararını ailelere bırakmıştır. Sünnet konusunda tarafsız kalmıştır.

Günümüzde sünnet esas olarak Musevi ve İslam toplumlarında uygulanmaktadır. Musevilik inancında yaradılış kitabına göre Tanrı İbrahim'e kendisini ve erkek çocuğunu sünnet etmesini emretmiştir. İslamiyet inancında ise sünnet işlemi peygamberin sözleri ve davranışları ile belirlenen bir kavram üzerine kurulmuştur. İslamiyette belirli bir sünnet yaşı yoktur. İslamiyette sünnet kesin bir emir değildir. Simgesel bir önemi vardır. Uygulamada ise her Müslüman çocuk mutlaka sünnet olmaktadır. Müslümanların kutsal kitabında sünnetle ilgili herhangi bir ifade yer almaz.

Sünnet bazı ataergil toplumlarda erkekliğin bir gerekliliği olarak görülür. Hatta sünnet olmayan erkeklere evlenme hakkı verilmez. Erkeklerin sünneti Yahudi inancında mecburidir.

Op.Dr.Muzaffer Zorlu
Çocuk Cerrahi Uzmanı
Antalya Sünnet ve Çocuk Cerrahi Kliniği

Op.Dr.Muzaffer Zorlu

Muzaffer Zorlu 1961 Trabzon doğumludur. ilk,orta ve lise tahsilini Trabzon’da yapmıştır. Sonra sırası ile: Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi(1978-1982), Karadeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi(1982-1984), Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahi Kliniği(1987-1993), Antalya Devlet Hastanesi ve Antalya Araştırma Hastanesi(1993-2009), Medstar-Memorial Grup Yıldız Hastanesi(2009-2012) Antalya Çocuk Cerrahi Kliniği(1993-halen devam ediyor) Yaklaşık 30 yıldır çocuk cerrahi ve çocuk ürolojisi alanında onbinlerce ameliyat yapmış olup bu alanda çok geniş tecrübe ve deneyimleri bulunmaktadır. Halen Kendisine ait Antalya Çocuk Cerrahi Kliniği'nde çalışmaktadır. Ayrıca a) Antalya Yaşam Hastanesi b) Antalya OFM Hastanesi c) Antalya Şifa Hastanesi d) Şifa Konyaaltı Tıp Merkezi'nde konsultan hekim olarak hastalarına hizmet vermektedir. Evli ve iki çocuk babasıdır. eşi Ümran Zorlu fizik tedavi doktorudur. Ortağı olduğu Fizikalya Tıp Merkezinde çalışmaktadır. Kızı Ceren Zorlu Çabukoğlu ve damadı Münir Cabukoğlu Antalya’da avukatlık yapmaktadır. Oğlu Burhan Zorlu Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakülte’sinde öğrencidir. Cemre Çabukoğlu adlı bir tane torunu vardır.

0 yorum:

Düzenleme Dr.Metehan Akbulut Tasarım : BloggerMotion

Yukarı Çık